Skip to content

Auteur Karel Oosterling

De zoektocht

Als je na een tijdje zoeken naar het verleden van je familie ineens terecht komt in een wereld van reders en commandeurs die zich bezig hielden met het vangen van walvissen in een ver afgelegen poollandschap, sta je wel even met je ogen te knipperen. Zeker als de thuisbasis van deze familieleden in het voor mij onbekende Ameland ligt. Ik had nooit iets over gehoord dat op Ameland familie heeft gewoond die op walvissen jaagden. Hoe kan dat is de eerste reacties in je hoofd. Of heb ik iets fout gedaan? Je bent immers min of meer een leek die gemakkelijk in een van de valkuilen van het genealogisch onderzoek stapt. Met de wijsheid van nu is de familierelatie met de twee Amelander voorouders die commandeur zijn geweest, gelukkig onomstotelijk vast te stellen.

Karel Oosterling

Op Ameland is het walvisvaartverleden nooit ver weg.

Neem bijvoorbeeld het in Nes gelegen restaurant ‘Het Witte Paard’ dat huist in een commandeurswoning uit 1734. In dit huis woonde commandeur Marten Jansen die bevelhebber was van het gelijknamige schip. Marten werd bekend als een van de overlevenden van de ijsramp in 1777 – 1778. Hij schreef zijn belevenissen op in een boekje.

'De Pôllepraat'

In 2023 schreef ik voor het Amelander blad ‘De Pôllepraat’ een artikel over Amelander commandeurs die in dienst waren van Hamburger reders.
Lees artikel

Leeuwarder Courant

Ook de Leeuwarder Courant heeft aandacht geschonken aan mijn boek over de walvisvaart.
Lees artikel

Het boek kan besteld worden.

Lees alvast het slothoofdstuk.

Back To Top